Terug naar overzicht

Vuurwerk verbot

Verboden vuurwerk vanaf 2020

Consumenten mogen vanaf 1 december 2020 een aantal vuurwerkproducten niet meer afsteken. Dit verbod geldt voor vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots). Vanaf 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers deze producten niet meer op voorraad hebben. Er komt een subsidieregeling ter compensatie voor de kosten voor ondernemers.

Verboden vuurwerkproducten

Vanaf 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten. U mag deze producten ook niet meer afsteken: 

Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.

Subsidieregeling voor vuurwerkverkopers

De Rijksoverheid komt met een subsidieregeling die detailhandelaren helpt met het opruimen van de restvoorraad verboden vuurwerk in hun winkels. Daarnaast is er subsidie beschikbaar voor vuurwerkbedrijven die dat vuurwerk ophalen en doorverkopen of vernietigen. RVO is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze Tijdelijke subsidieregeling restantvoorraden vuurwerk

Handhaving bij vuurwerkverkopers vanaf 1 december 2020

Inspectiediensten voeren controles uit bij vuurwerkverkopers. Zij controleren of verkopers voldoen aan de regelgeving. De inspecties kijken bijvoorbeeld naar de brandveiligheid in de winkel. En of de vuurwerkproducten aan alle eisen voor legaal vuurwerk voldoen.

Toegestaan vuurwerk vanaf jaarwisseling 2020-2021

Afsteken van fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) en siervuurwerk uit categorie F2 mag nog wel tijdens de jaarwisseling. Voorbeelden van toegestaan vuurwerk zijn compounds, fonteinen en sterretjes. 

Vuurwerk voor professionals

Vuurwerkprofessionals mogen vuurwerk uit categorie F4 afsteken. Vanaf 1 december 2020 mogen zij ook vuurwerk uit categorie F3 afsteken. Voorbeelden zijn:

Vuurwerkprofessionals moeten:

Pyrotechnische producten, zoals seinmiddelen voor boten, zijn geen vuurwerkproducten. Deze producten zijn illegaal om af te steken als vuurwerk.

( Site Overheid )

Technology Service Point
Maasstraat 22 
7071 VR 
Ulft
+31 (0)315 - 686280
info@technologyservicepoint.nl

VVJS logo lang3